De Ochtend
KRO-NCRV

Tentoonstelling laat zien dat toeristen hotspot Keukenhof meer met echte keuken te maken heeft dan je dacht

foto: ANP
  1. Klassiekchevron right
  2. Tentoonstelling laat zien dat toeristen hotspot Keukenhof meer met echte keuken te maken heeft dan je dacht

De Keukenhof bestaat 75 jaar en om dat jubileum te vieren is in het bloembollenpark een tentoonstelling te zien. De bezoeker kan een kijkje nemen achter de schermen vanaf 1949 tot nu. Projectleider Annemarie Gerards vertelde erover bij De Ochtend.

Museumtip: Keukenhof viert 75-jarig bestaan

Misschien wat onverwachts, maar in de tentoonstelling zijn geen bloemen te zien, vertelt Gerards. Wel vind je er foto’s, video’s en memorabilia, voornamelijk aangeleverd door de tuinman Jan Faas. Hij is al dertig jaar werkzaam voor de Keukenhof.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Hoog bezoek

In de tentoonstelling is aandacht voor de ontstaansgeschiedenis en de historie van de tulp. Daarnaast is er een wand met koninklijke elementen. Juliana was namelijk beschermvrouw en Margriet was bij de opening 75 jaar geleden. Dit alles wordt muzikaal omlijst door het Metropole Orkest dat op 8 mei gaat spelen op de Keukenhof.

Meer informatie


Wereldwijd fenomeen

Volgens Gerards staat alles in het teken van dankbaarheid en trots. "Dankbaar en trots dat er in 1949 een groep bloembollenkwekers is geweest die iets bedacht hebben wat uiteindelijk zo’n wereldwijd fenomeen is geworden."

Kijkje in de keuken

In de tentoonstelling is er ook aandacht voor Jacoba van Beieren, gravin van Holland tussen 1417 en 1433. De Keukenhof is namelijk onderdeel van een groot landgoed. Op dat landgoed heeft ooit Slot van Teylingen gestaan. In de zestiende eeuw woonde daar gravin van Holland, Jacoba van Beieren "Zij gebruikte het bos en de duinen om te jagen. Wat daar gejaagd werd, werd in de keuken van slot Teylingen gebruikt. Zo hebben wij de naam Keukenhof gekregen", vertelt Gerards.

Veranderingen na 75 jaar

Het ontwerp van de tuinen is na 75 jaar nog altijd in Engelse stijl, vertelt Gerards. "Het ontwerp van het park is van landschapsarchitecten Zocher. Ook bekend van het Vondelpark en de tuinen Paleis Soestdijk." Dat ontwerp is nog steeds het park, zegt Gerards. "De basis van de Keukenhof is nooit veranderd. We zijn ook nog steeds een bloemenpark. We planten in het najaar 7 miljoen bollen die in het voorjaar tot bloem komen."

foto: ANP

Maar toch zijn er ook verschillen te zien. Zo zijn er tegenwoordig minder grote vlakken met maar één kleur. Er wordt meer gemixt en er wordt gebruikgemaakt van moderne planttechnieken, zoals lasagnelagen. Verder wordt er ook ingespeeld op hoe de bezoekers foto’s maken. "Vroeger werden er veel fotos gemaakt van de bloemen zelf en nu willen mensen heel graag tussen de bloemen", vertelt Gerards. "We kunnen de mensen niet aanpassen maar wel ons ontwerp. Dus we hebben veel meer paadjes achter de bloemen aangebracht." Zo kunnen er foto’s gemaakt worden tussen de bloemen, zonder de bloemen aan te tasten.

foto: ANP

De Keukenhof in Lisse en de jubileumtentoonstelling zijn nog te bezoeken tot 12 mei. "En omdat er zoveel belangstelling is voor de tentoonstelling zal die er volgend jaar ook weer zijn", vertelt Gerards.

Meer informatie

De Ochtend
Een ochtendprogramma waarin toegankelijke, verrassende muziek centraal staat. Andrea van Pol, Hans Smit of Pieter van Nes houdt je daarnaast kort op de hoogte van het belangrijkste nieuws van de dag. Iedere dag van 7:00 uur tot 9:00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie